Hoeveel slaap heeft een mens nodig?

Hoeveel slaap heeft een mens nodig?

Hoeveel slaap heeft een mens nodig? Er zijn mensen die genoeg hebben aan vier tot zes uur slaap. Overdag voelen zij zich fit en actief. Voor de meeste mensen is dit echter niet voldoende. Wie herkent het niet? Niet de benodigde uren kunnen slapen, omdat wij voor een baby moeten zorgen of omdat wij tot diep in de nacht moeten werken of studeren. Je nachten zijn onderbroken en je krijgt maar 5 uur slaap. Als je daarna weer je gebruikelijke 7-8 uur kunt slapen, wordt je wordt je weer fit en monter wakker en zie je er energiek en uitgerust uit.

Er zijn ook mensen die meer dan gemiddeld slaap nodig hebben om uitgerust te zijn. Einstein was er bijvoorbeeld zo een. Hij moet ongeveer zo’n 14 uur geslapen hebben, ondanks dat er geen verband is gevonden tussen intelligentie en slaapduur.


Luister naar je lichaam

Voor een optimale slaapkwaliteit moet je kijken naar de gehele context. Als je alleen maar vasthoudt aan voorgestelede slaapadviezen dan doe je tekort. Er bestaan geen magisch aantal slaapuren. Bij iedereen is de slaapbehoefte en beetje anders, en bij sommigen zelfs sterk afwijkend. Luister naar je lichaam. Naast regelmatige slaaptijden en voldoende slaapduur is een goede slaaphygiëne ook belangrijk. De inrichting van de slaapkamer, waaronder een comfortabel bed en een ademende deken telt ook mee voor een goede nachtrust. Veel mensen staan graag vroeg op, anderen gaan weer graag laat naar bed. Beide kan gezond zijn, als men zich maar voorneemt om elke dag genoeg tijd in te plannen voor slaap.


Slaaptekort

Eén ding staat in ieder geval vast: wij moeten slapen. Er gaat niets boven een heerlijk, ontspannen nachtrust. Een slaaptekort kan leiden tot een hoge bloeddruk, angsten of depressies. Na ongeveer 48 uur zonder slaap, begint de mens te hallucineren.


Regelmatig dagritme voor kinderen

Voor kinderen en volwassenen geldt dat een regelmatig slaappatroon het gevolg is van een regelmatig dagritme. En niet omgekeerd. Op vaste tijden gezamenlijk eten en naar school gaan zorgen er automatisch voor dat kinderen steeds rond dezelfde tijd moe worden. Het omgekeerde is moeilijk: kinderen op een vaste tijd in bed leggen, zodat zich vanuit hier een vast dagritme en regelmatig slaappatroon ontwikkelt. Niet alleen baby’s en kleine kinderen hebben een grotere slaapbehoefte, ook kinderen in de schoolleeftijd slapen gemiddeld genomen twee of drie uur meer dan volwassenen, omdat ook het groeien van het lichaam in de nacht vermoeiend is.