Baby’s leren in hun slaap

Baby’s leren in hun slaap

Baby’s leren voortdurend, zelfs als ze lekker liggen te sluimeren. De hersenen van onze kleintjes zuigen alle informatie uit de omgeving op als een spons – ook als ze slapen.

Terwijl we met onze kinderen omgaan merken we het steeds weer: baby’s leren enorm snel. Ze zijn nieuwsgierig naar alles wat zich in hun wereld afspeelt. Met hun ogen, oren en tastzin zuigen ze alle informatie op en leren ze hun motoriek verbeteren en hun eerste woordjes.

Net zoals volwassenen herhalen kleine kinderen dat wat ze geleerd hebben in hun slaap. Erg belangrijk bij het leerproces is de rem-slaap. Het kind laat de bewegingen met het fascinerende bonte speelgoed nog een keer de revue passeren, nadat het uitgeput van inspanning in slaap is gevallen. De zenuwverbindingen worden zo bevestigd. Tijdens de rem-slaap worden de hersenen beter doorbloedt waardoor ze zeer actief zijn. Veel wetenschappers beweren dat juist deze slaapfase zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van het brein.


Een pasgeboren baby hoort alles – ook als het slaapt

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat baby’s in hun slaap niet alleen de informatie die ze toen ze wakker waren hebben opgenomen, herhalen. Ook nemen ze, terwijl ze slapen, de omgeving waar en absorberen dat wat ze horen of voelen. In één studie werd bij slapende baby’s een korte melodie gespeeld waarna aan het einde de onderzoekers voorzichtig op de oogleden bliezen. Na het ontwaken konden de baby’s zich dit herinneren. De wetenschappers speelden dezelfde melodie en konden aan het einde van de muziek vaststellen dat de baby’s in afwachting van de lucht de oogleden dichtmaakten!

In een ander experiment lukte het om baby’s ingewikkelde Finse klinkers tijdens de slaap te leren. Een verklaring hiervoor is dat baby’s de cerebrale cortex tijdens de slaap niet uitschakelen. Dit vermogen verdwijnt weer gedurende het eerste levensjaar. Volwassenen kunnen dus niet zo gemakkelijk Fins of Chinees leren in hun slaap.

Voor ons ouders is het goed om te weten dat pasgeboren baby’s alles waarnemen. Alles wat wij doen en zeggen krijgen ze mee, zelfs als het lijkt of ze vredig liggen te slapen.